Dobry blat kuchenny to doskonały sojusznik w niełatwej sztuce kulinarnej, nawet tej domowej, gdzie teoretycznie dzieje się mniej niż w profesjonalnej gastronomii. Jaki to komfort, gdy kroimy bez obaw, że uszkodzimy nożem powierzchnię blatu. Ile spokoju daje pewność, że nie powstanie trwałe przebarwienie po dressingu sałatkowym, pozostałym na blacie ubiegłego wieczoru. O tego typu kwestie nie muszą martwić się posiadacze granitowych blatów kuchennych. Powierzchnia wykonana z kamienia jest bardzo odporna na zarysowania, a jej chłonność ocenia się jako minimalną.
Jesteśmy do Twojej dyspozycji
Rodzaje blatów kuchennych – co proponuje rynek
Nie jest tajemnicą, że najtrwalsze z dostępnych blatów kuchennych to te, wykonane z kamienia. Najpowszechniej wykorzystuje się do ich produkcji surowce, takie jak:
- Granit,
- Bazalt,
- Marmur.
Ten ostatni jest stosowany rzadziej, ze względu na to, że w odróżnieniu od reszty – jest skałą wapienną. W konsekwencji wykazuje większą chłonność i miękkość. Blaty kuchenne marmurowe należy więc odpowiednio impregnować, aby ograniczyć ryzyko przebarwień do minimum.
Większą odpornością na zaplamienia cieszą się granit i bazalt, z czego najlepiej w tym obszarze wypada skała wulkaniczna, czyli bazalt. Blaty kuchenne bazaltowe cechują się dużą odpornością na działanie kwasów. Nie straszne im zatem cytrusy i ciecze o dużym stężeniu. Najczęściej zamawiane są jednak blaty granitowe. Kuchnia wyposażona w blat z granitu nabiera luksusowego sznytu, a przy tym jest odporna na wcześniej wspomniane efekty uboczne gotowania. Bogata paleta blatów kuchennych z kamienia usatysfakcjonuje nawet najbardziej wymagających kuchmistrzów domowych.
Przeczytaj także: Od starożytnych piramid po dzisiejsze nagrobki

Eksploatacja blatu kuchennego
Codzienne użytkowanie blatu, a w szczególności kuchennego – wymaga cyklicznego dbania o czystość powierzchni. Blat kuchenny jest najbardziej podatny na zaplamienia i brud. Mitem jest stwierdzenie, że blatów kamiennych właściwie nie trzeba czyścić, ponieważ ich powierzchnia jest śliska i gładka. Faktem jest natomiast, że owa powierzchnia sprzyja codziennemu porządkowi i pielęgnacji blatu. Czyszczenie wypolerowanej powierzchni powinno odbywać się przy pomocy wody. Sprawnym ruchem mokrej ścierki bez problemu usuniemy pozostałości. W trudnych przypadkach warto posłużyć się łagodnym detergentem.
Niezwykle istotne jest właściwe dobranie blatu kuchennego, aby dobrze wkomponował się w stylistykę kuchni. Szeroki wybór blatów w naszym zakładzie, pewnością ułatwi podjęcie odpowiedniej decyzji.
Wyróżnia nas indywidualne podejście i szybka realizacja zleceń – przekonaj się już dziś.